Biography

Vast Countenance

    
“WITH MUFFLED DRUM”  
 
“WITH MUFFLED DRUM” is alweer het derde officiële album van de Volendamse folk/rock band Vast Countenance. Een album waarvan de basis in 2013 werd gelegd en dat een vervolg zou worden op de in 2011 uitgebrachte plaat ‘Elephant Child’.  Een plaat met 12 nummers waar Johan Molenaar (zang en gitaar), Nancy Guijt (zang), Pascal Voorn (zang en gitaar), Jack ‘Kippie’ Tuyp (gitaar), Anne Veerman (viool), Christiaan Veerman (toetsen) en Cor Pan (drums) in de maanden er na hard aan werkten. De plaat zou eind 2014 gereed zijn. Het liep anders.  
 
Toen de band op tragische wijze drummer Cor Pan en zijn vriendin Neeltje Tol verloor bij de MH17-ramp, kreeg het album plotseling een andere wending. De band had 7 van de 12 nummers opgenomen, maar was een vriend en bandlid kwijt. Een vriend die al 15 jaar de basis en het hart vormde van band. De band pakte na enkele maanden de draad langzaam weer op en in de periode er na werden de opnames stap voor stap verder ingekleurd.   
 
“We vonden dat we iets moesten doen met alles wat we hadden meegemaakt. Er moesten nummers bij die de herinnering aan Cor en Neeltje in stand zou houden.  De nummers ‘When The Night Falls’ en ‘Days’ zijn vervolgens geschreven als eerbetoon aan Cor en Neel. Met deze negen nummers was het verhaal van het album daarmee af.”  
 
Hoewel het album een vervolg zou worden op ‘Elephant Child’ zijn er ook duidelijke verschillen hoorbaar. Doordat er nu 2 songwriters in de band zitten (Johan en Pascal) hebben de muziek en de nummers een andere balans gevonden. Soms is het wat meer folky, maar net zo vaak zit er ook meer dynamiek in, meer tempo. Ook is er nog meer aandacht gegeven aan de arrangementen. Het album is geproduceerd door Frans Hagenaars (oprichter van het Excelsior label met o.a. Spinvis en Triggervinger en ‘huisproducent’ van Tim Knol en The Kik).  De sound van het album sluit nu naadloos aan bij de stijl die we willen uitdragen. We hebben minder binnen de lijntjes gekleurd en de sound is wat meer authentiek”  
 
De titel van het album “WITH MUFFLED DRUM” werd geïnspireerd op het gedicht ‘Funeral Blues’ van W.H. Auden. Een gedicht dat gaat over rouwverwerking:   “Silence the pianos and with muffled drum, bring out the coffin, let the mourners come.   
De naam van het album “WITH MUFFLED DRUM” is daarmee dan ook vooral een eerbetoon aan Cor en Neeltje.”
Op 16 oktober (PX Volendam) en op 08 november (Paradiso Amsterdam) presenteert de band met gedempte trom het album aan het publiek en sluit daarmee de lange en bewogen reis af die in 2013 begon